SELAMAT DATANG KE BLOG KESATUAN PEKERJA KANAN RISDA

PENINGKATAN HARGA BARANG DAN PERKHIDMATAN..JOM BOIKOT MAKAN AYAM

Berita Harian
28/10/2011

 PENINGKATAN harga barang dan perkhidmatan sejak akhir-akhir ini membimbangkan bukan saja golongan yang makan gaji, tetapi juga dalam kalangan mereka yang tidak mempunyai pendapatan tetap.

Pendapatan yang diperoleh tidak dapat ditabungkan demi kesejahteraan masa depan mereka. Ini bermakna semakin banyak wang diperlukan untuk membeli perkara asas seperti makanan, minuman serta kos pengangkutan. Wang seolah-olah tidak lagi mempunyai kuasa beli yang kuat. RM50 kini hanya dapat membeli sedikit barang dan perkhidmatan saja. Rata-rata pihak peniaga yang ditanya memberikan alasan kenaikan harga berpunca kenaikan harga pemborong selain peningkatan harga pada peringkat global. Saranan Presiden Kesatuan Sekerja dalam Sektor Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman, agar 1.3 juta kakitangan awam memulau barangan tertentu seperti ayam misalnya, adalah satu pendekatan munasabah dan kena pada masanya.

Ia wajar disokong sepenuhnya. Orang ramai juga disaran mengambil langkah sama. Pengguna memainkan peranan yang sangat penting. Tanpa pengguna permintaan terhadap barang akan menurun.

Pandangan peniaga bahawa jika seorang tidak membeli tidak menjejaskan perniagaan mereka. Hal ini kata mereka selari dengan bidalan seekor ayam tidak berkokok, hari tetap siang juga.

Pada pandangan saya pengguna yang tidak mengambil kalori ayam dalam diet pemakanan tidaklah memudaratkan. Berpuluh-puluh tahun dulu ayam daging tiada di pasaran. Orang kampung makan daging ayam yang diternak sendiri.
Kini selain harga ayam kampung, telurnya juga melambung naik hingga hampir RM1 sebiji. Ramai pula pengusaha mengkomersialkan penternakan ayam dan telur ayam kampung.

Ayam boleh diganti dengan makanan asas lain yang lebih murah seperti ikan dan daging. Namun, hari ini harga ikan dan daging lebih mahal daripada ayam. Apa yang boleh dilakukan ialah dengan mengurangkan pembelian ayam. Kalau sebelum ini makan ayam seminggu tiga kali kini perlu dikurangkan pengambilannya sekurang-kurang sekali atau dua kali.

Permintaan terhadap ayam meningkat pada musim kenduri kahwin. Justeru, dicadang supaya majlis berkenaan tidak lagi menggunakan ayam sebagai menu utama. Adalah dicadang makanan utama kita ditukar kepada makanan lain seperti lempeng pisang dan makanan ringan lain.

Oleh itu, perlunya transformasi makanan. Kepada generasi yang berusia mungkin susah sedikit dan kepada generasi muda lama kelamaan akan biasa.

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More